ליעוץ עם עורך דין

הכנה למבחן מרב"ד

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא גוף שבודק למעשה כשירות נהגים עבור גופים אחרים ובעיקר עבור משרד הרישוי, ביטוח לאומי, נהגים לרכבת הקלה ועוד.

הסיבות לכך שנהגים נשלחים למבחן כשירות במכון הרפואי הנן רבות ושונות, אך באופן כללי ניתן לומר שמרבית הבדיקות הנן בשל: אירוע רפואי, אירוע נפשי, הרשעה בעבירת סמים, צבירה של מעל 72 נקודות, הרשעה בעבירת נהיגה בשכרות, דיווח מאת הרופא, דיווח מאחת הרשויות המנויות בפקודה.

מבחן מרב"ד | עורך דין תעבורהמהם המבחנים עליי לעבור כשאני מוזמן לבדיקות במכון הרפואי?

באופן כללי ניתן לחלק את הבדיקות לשני סוגים שונים: נפשי ופיזי. הבדיקות נקבעות בהתאם לסיבה בגינה נשלחתם למרב"ד.

כשהתיק שלכם מגיע למכון הוא עובר "וועדת טריאז'" שמטרתה לאבחן אלו בדיקות עליכם לעבור ובהתאם מי הרופא/פסיכולוג שתדרשו ואלו מסמכים רפואיים עליכם להעביר למכון הרפואי.

מרבית הפונים אלינו בשאלה בעניין "מבחן במכון הרפואי" מתכוונים לשאול אלו בחינות ידרשו לעבור במכון הרפואי ביחס למבחן המכונה "מבדקי התאמת אישיות לנהיגה".

מדובר בבחינה שנמשכת מספר שעות ומורכבת בעיקרה ממבחן של שאלות פשוטות, בדרך כלל כמה מאות של שאלות (בין 350-800) שחוזרות על עצמן בסדר שונה ונועדו להבין האם אתם עקביים בתשובות שלכם, ללמוד על מצבכם הנפשי ובאופן כללי נועדו להבין מה הגישה שלכם לנהיגה בכביש- האם אתם לוקחים אחריות, נמנעים מסיכונים בכביש או שמא אוהבים סיכון, וכיצד אתם מתפקדים במצבי חירום ותחת לחץ.

לאחר שתסיימו את הבחינה, יהיה לכם מפגש עם פסיכולוג, מפגש קצר של 2-3 דקות שנועד להבין את רמת הסיכון שלכם לנהיגה על ידי הבנת טיב המודעות שלכם לעבירות התעבורה שביצעתם כמו גם להתרשם מכם ביחס שלכם לסיכונים בנהיגה. "טיב המודעות" הכוונה היא לכמה עבירות ביצעתם, אילו עבירות, מה היחס שלכם לעבירות, האם אתם לוקחים אחריות לעבירות, אם אלו עבירות שחוזרות על עצמן למשל: דיבור בנייד ללא דיבורית או חגורה- מה הסיבה לכך ואלו לקחים הפקתם מהעניין

טיפים לבדיקה מול פסיכולוג במכון הרפואי:

היו נעימים ורגועים, שבו בצורה נינוחה, ענו לעניין ובאופן קצר על השאלות שנשאלתם. שאלות פשוטות תשובות פשוטות ולא מתחכמות. כעס ומירמור רק יביאו לפסילתכם. הפסיכולוג הוא זה שבוחן אתכם הוא לא זה שאמור לתת מענה על העוולות שעשו לכם במשרד הרישוי וכו'- אם תוציאו את הכעס שלכם על הבדיקות וההליך זה רק יגרום לכם לנזק.

במישור ה"פיזי" מדובר בבדיקות רפואיות בשל חשש לבעיה בריאותית שמסכנת נהיגה- אפילפסיה, דום נשימה בשינה, בעיות בספיקת הלב, נכים בכיסא גלגלים -פוליו ועוד, בעיות נוירולוגיות כמו ארוע מוחי ועוד. בהתאם לבעיה הרפואית המכון הרפואי מחליט האם הוא זקוק להגעתכם לבדיקות רופא או שמא מספיק שתעבירו מסמכים רפואיים ואז תתקבל החלטה גם בלי שתצטרכו להגיע פיזית לבדיקה.

לאחר בחינה אצל הפסיכולוג ובמידה והרקע שנשלחתם לבדיקות כולל עבירות שכרות או סמים, ייתכן שתשלחו לבדיקה אצל רופא נרקולוג- מומחה להתמכרויות, ובהמשך לכך תקבלו זימון לעשות בדיקת שתן, למעשה 2 בדיקות שונות וזאת תוך 10 ימים מהמועד שקיבלתם את הזימון, כך שאתם צריכים להיות ערוכים לכך שבימים שאחרי יום הבחינה תצטרכו ללכת לגוף חיצוני שעורך בדיקות שתן לגילוי סמים הכתובת מופיעה בזימון (לרוב זה נעשה ב"מדיטון" רחוב הרכבת 36 תל אביב, אבל ישנם סניפים נוספים באשדוד באר שבע וירושלים). אם לא תגשו לעשות בדיקות שתן, סביר מאוד שלא תאושרו לנהיגה. אם לא תגיעו במהלך הימים שנקבעו לכם, יהיה לכם קשה מאוד לקבל דחייה לזימון נוסף לבדיקות.

מה אני יכול לעשות כדי לשפר את הסיכויים שלי לעבור את הבחינה?

אם המדובר בעניין של בחינות פסיכולוגיות המכונות "בדיקת התאמה אישיותית לנהיגה"- אני ממליץ בחום שתתקשרו להתייעצות. זה מחייב שיחת הכנה.

אם מדובר בעניין רפואי- תצטיידו בחוות דעת מומחה מטעמכם שכותב מפורשות "שאין מניעה לנהיגה ברכב. הנבדק כשיר לנהיגה".

תוך כמה זמן מתקבלת תשובה?

אין תשובה מדוייקת לעניין. לצערי אם התיק שלכם לא מטופל באופן שבועי ע"י עו"ד שמתמצא בנבכי המכון, ממש מדי שבוע, התשובה יכולה להתארך לחודשים ארוכים. בעיקר כשמדובר במקרים נוירולוגים. יש חוסר ברופאים ובודקים באופן שתיקים פשוטים יכולים לשכב גם שנה ללא מענה. כל השיטה של המכון הרפואי עובדת על "תיקי נייר" כמו בימים שלפני המצאת המחשב, זה יוצר הרבה תקלות, תיקים שנופלים בין הכסאות וגם לא מעט טעויות הקלדה שפוסלות נהגים שלגביהם הרופא עדכן שהם כשירים.

מי מקבל את התשובה של המכון הרפואי?

התשובה בעניינכם נשלחת למשרד הרישוי ולא אלכם.

אם אתם ממתינים לתשובה כדי לקבל את רשיונכם בחזרה אחרי התלייה אז תדאגו להיות במעקב מול משרד הרישוי. אם יש לכם רישיון בתוקף, גם אז ממליץ להיות במעקב אחרי התשובה, כיוון שבמידה ולא עברתם את המבדקים, משרד הרישוי אמור לזמן אתכם ל"שימוע" ולפסול את רשיונכם אז כדאי למהר ולערער על ההחלטה של המכון הרפואי. השימוע הוא במרכאות, כיוון שבפועל לא ישמעו את הטענות שלכם. יקחו לכם את הרשיון במקום.

יש לי דרך להמנע משלילה במעמד השימוע?

כן, רק על ידי פנייה לבית המשפט המחוזי בבקשה לצו ביניים מלווה בעתירה מנהלית שמבקשת למעשה שיאפשרו לכם להמשיך ולנהוג בזמן שאתם מערערים על ההחלטה לוועדת ערר בתל השומר, הליך שנמשך כחודשיים -שלושה עד לסיומו. משרדנו מטפל בהרבה מקרים בהם משרד הרישוי מחליט לזמן נהגים ל"שימוע" שמכונה על ידי משרד הרישוי הליך "טיעון טענות" במטרה להתלות את רשיונו של נהג אפילו עוד בטרם הבדיקות המכון הרפואי! מקרים כאלו מתרחשים כאשר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מוציא המלצת התלייה טרם בדיקה בעקבות דיווח של אחד הגורמים שפרטתי למעלה.

כמובן שזה מעוות שממליצים לקחת לכם את הרשיון בלי שבכלל בדקו אתכם. זה מקור להרבה טעויות ושלילות של רישיונות לנהגים בריאים וכשירים לחלוטין.

למשל, אדם שעבר אירוע רפואי והחלים כעבור תקופה קצרה, חזר לחיים רגילים ושכח מהעניין כשכל הזמן הזה הוא נוהג בבטחה. בסמוך לארוע הרפואי יוצא דיווח למכון הרפואי. בהרבה מקרים בטווח של 6-10 חודשים אחרי הארוע, המכון הרפואי מוציא "אוטומטית" המלצה למשרד הרישוי להתלות את רשיונו של הנהג עוד בטרם הוא נבדק, משרד הרישוי מזמן את הנהג ל"שימוע" כעבור עוד 3-4 חודשים, וכך יוצא שכעבור שנה ממועד הארוע הרפואי כשהנהג בריא וכשיר לחלוטין, משרד הרישוי "מתלה" את רשיונו (התלייה היא כמו פסילה רק מטעמים רפואיים) וכל זאת  בלי שיש בידיו של משרד הרישוי מסמכים רפואיים ומבלי שהוא מאפשר לנהג להסביר את עמדתו, גם כאשר מדובר בטעות טכנית בגין ארועים שלא התרחשו.

ההתלייה הזאת נמשכת חודשים ארוכים מאוד ולעיתים אף שנה וחצי, עד שמתקבלת תשובה לאחר הבדיקות אצל המכון הרפואי.

לכן במקרים שזומנתם ל"שימוע, שמכונה גם "טיעון טענות" התקשרו בדחיפות להתייעצות, יש פרק זמן קצר לפעולה.

מה קורה אם המכון הרפואי המליץ שלא לאשר לי רישיון נהיגה ?

אפשר להגיש ערר לוועדת ערר שיושבת בתל השומר. בהרבה מאוד מקרים וועדת הערר שדנה בעניינו של נהג מאשרת לו לקבל את הרישיון והופכת את החלטת המכון הרפואי. אין ספק שאם הגעתם עד לשם בלי עורך דין, הגיע הזמן שתיקחו עזרה מקצועית. מאוד לא פשוט להתמודד עם הגופים הללו. תוכלו לקרוא עוד על הערר באתר שלנו.

אתם לא לבד מול המרב"ד. צרו קשר לייעוץ מיידי